maanantai 11. elokuuta 2014

Berliini / SaksaTeimme elokuussa 2014 kolmen hengen voimin Berliiniin kolmen päivän reissun ja majoituimme Tiergarten puiston kaakkoiskulmassa, Potsdamer Platzilla sijaitsevassa hotellissa.

Vaikka Berliini on tunnettu lähihistoriastaan ja mullistavista tapahtumista 1900-luvulla, kaupunki ei kuitenkaan kaunistele tai piilottele historiaansa, vaan sen kirjavat tapahtumat ovat esillä esimerkiksi muistomerkeissä ja museoissa.


Holocaust Mahnmal, Holocaustin muistomerkki

Potsdamer Platzin lähellä (Tiergarten -puiston länsipuolella) sijaitsee Holokaustin muistomerkki. Tällä alueella on 2700 erikorkuista betonipilaria, infopiste sijaitsee maan alla. Paikkaan pääsee sisälle siis mistä vain puikkelehtimaan pylväiden väliin; siellä ei ole erillistä sisään- tai uloskäyntiä.
Holocaust Mahnmal

Berliner Dom, tuomiokirkko

Tämä vaikuttavan näköinen rakennus, Keisari Vilhelm II:n Berliinin tuomiokirkko, on entisöity toisen maailmansodan pommitusten jäljiltä.
Spreejoki ja Tuomiokirkko

Tv -torni ja Alexanderplatz

Alexanderplatzilla sijaitsee 368m korkea televiosiotorni, Fernsehturm. 207m korkeudessa on näköalatasanne ja pyörivä ravintola.Neptunbrunnenin (neptunus-suihkukaivo) esittää roomalaista merenjumala Neptunusta, joka istuu simpukkakuoren päällä. Ympärillä olevat naishahmot edustavat Saksan suuria jokia, Reiniä, Elbeä, Oderia ja Veiksekiä


Valtiopäivätalo, Reichstag

Valtiopäivätalo sijaitsee lyhyen matkan päässä Branderburgin portilta. Valtiopäivätalon suuri lasikupoli näkyy kauas ja halutessaan voi kiivetä 75-metrisen lasikupolin huipulle, mistä on näkymät keskustaan ja myös alas istuntosaliin. Valtionpäivätalo on myös iltavalaistuksessa vaikuttavan näköinen.

Valtiopäivätalo (lasikupoli näkyy hieman talon takaa)


Berliinin muuri

Kylmän sodan symboli, 155 km pitkä ja 3,6m korkea pitkä Berliinin muuri, erotti Itä-Berliinin ja Länsi-Berliinin toisistaan 28 vuoden ajan. Se murtui 1989 ja nykyisin muurista on vain muutama pätkä jäljellä. Muurejahan oli alunperin kaksi, itäinen ja läntinen muuri ja näiden välissä oli vartiotorneja, liiketunnistimia ja miinoja estämään epätoivoiset pakoyritykset.

Me kävimme katsomassa Berliinin muuria East Side Galleryssä; tässä muutamia kameralle tallennettuja maalauksia 1,3 km pituisesta muurista, joka jätettiin paikalleen vapauden muistomerkiksi. East Side Gallerystä löytyy yli 100 eri puolilta maailmaa olevien taiteilijoiden teoksia.
Brandenburgin portti, Brandenburger Tor

Brandenburgin portti on Berliinin historiallinen kaupunginportti. Pääkatu Unter den Linden, kulkee Berliinin keskustan läpi ja päättyy Brandenburgin portille.

Varsinkin iltavalaistuksessa Brandenburgin portti on tunnelmallinen


Portin huipulla oleva veistos


Checkpoint Charlie

Checkpoint Charlie on kuuluisa idän ja lännen raja-asema.Siellä on myös Haus am Checkpoint Charlie -museo, jossa kerrotaan ihmisten pakenemisista rajan yli.Tiergarten

Tiergarten on suuri, 210 ha kokoinen puisto keskustan tuntumassa (vertaa Hyde Park Lontoossa 125 ha). Puistossa on hyvät ulkoilumahdollisuudet ja paljon hölkkääjiä ja pyöräilijöitä siellä tulikin vastaan. Osa taas nautti päivästä ihan vain istumalla puiston penkillä lukien tai eväitä nauttien.

Puiston keskellä liikenneympyrässä kohoaa Voitonpylväs, Siegessäule, joka on Preussin sotilasvallan monumentti. Ylös 67 m korkeuteen pääsee astelemalla 256 porrasta ylöspäin. Täällä emme ehtineet käymään, ajoimme vain kerran siitä taksilla ohi, näyttävän näköinen patsas. 
Tiergarten

Muuta

Kävimme Kurfurstendamm:lla (Ku´damm), joka on yksi Berliinin tunnetuimmista ostoskaduista. Monilla kuuluisilla vaatesuunnittelijoilla on liikkeensä kadun varrella. Lähellä Ku´damm:ia,
Wittenbergplatzilla sijaitseva KaDeWe -tavaratalo on tunnetuin tavaratalo Berliinissä ja on toiseksi suurin tavaratalo Euroopassa (Harrods Lontoossa vie ykkössijan). 

Keisari Vilhelmin muistokirkko Kurfurstendammilla

Potzdamer Platzilla

Potzdamer Platzilla pala Berliinin muuria
Hotellimme lähellä, Potzdamer Plazilla sijaitsi ostoskeskus, Arkaden. Kuvanmukaiset herkkuannnokset nautiskelimme Caffe e Gelato:ssa, ja kyllä, maistui yhtä hyvältä miltä näyttää ;)Arkaden ostoskeskuksessa syömässä

 Berliinissä huomasimme usein jännän kontrastin kaupunkimaisemassa; yhtäkkiä kauniiden, vanhojen rakennusten läheisyydessä onkin ankean näköisiä harmaita betonirakennuksia.


Kokonaisuutena reissu oli mukava, tosin aivan liian lyhyt. No tottakai tiesimme jo etukäteenkin, ettei tämä aika riitä aivan kaikkeen siihen mihin halusimme, onhan Berliinissä paljon nähtävää... 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti