lauantai 13. kesäkuuta 2015

Retkellä Pohjois-Italian Bresciassa ja Veronassa


Meillä olisi tiedossa muutaman päivän pituinen reissu Bresciaan ja Veronaan. Tätä reissua alettiin suunnittelemaan muutama kuukausi sitten, ostimme liput Kiss:in konserttiin Verona-arenalle. Ajateltiin sitten varata lennot Milanoon, viipyä Veronassa pari päivää ja jossain muussa kaupungissa pari päivää. Brescia näytti olevan kaunis kaupunki ja kivan matkan päässä ja oikeassa suunnassakin (Milanosta katsoen Veronaan päin) joten varasimme sieltä pari ekaa hotelliyötä.

Brescia on siis noin 200 000 ihmisen kaupunki reilun 80 km päässä Milanosta. Sinne matka kävi joutuisasti junalla. Suomen 14 asteen lämpötilan jälkeen 30 astetta tuntui enemmän kuin tervetulleelta, joskin lämpötila junassa matkatessa saattoi paikkapaikoin tuntua epämukavan hikiseltä, kun ilmastointi ei joko toiminut tai ollut päällä. Mutta viis sitä, ihanaa kun on lämmin ja aurinkoa! 

Bresciaan saavuttuamme nappasimme juna-aseman vieressä sijaitsevasta infosta kaupungin kartan ja suunnistimme hotellille jonne oli noin 15 minuutin kävelymatka. Enpäs muistanutkaan, kuinka kohteliaita Italialaiset ovat (vai onko maalaiskaupungin ihmiset hieman erilaisia verrattuna suurempiin kaupunkeihin esimerkiksi Roomaan?) Joka kerta, kun pysähdyimme karttaa tutkimaan, joku ohikulkija kyseli, että tarvitsetteko apua. 
Majoitumme hotellissa nimeltä Vittoria, joka sijaitsee keskeisellä hyvällä paikalla kaikkiin nähtävyyksiin  nähden. 

Piazza Vittorian lähellä sijaitsee Piazza Paolo VI. Uusi katetraali, Duomo Nuovo ja vanha katetraali, Duomo Vecchio sijaitsevat täällä. 

Tämän katetraalin kupoli näkyi myös hotellimme ikkunasta

The Capitolium Temple 

Kauniita taloja ja katujaPiazza della Loggia on kaunis aukio. Siellä sijaiseva rakennus toimii nykyisin kaupungintalona (eli City Hall, mutta aiemmin Palace of the Loggia). Toisella puolella aukiota sijaitsee näyttävä kellotorni. 


 

Castello di Brescia -linna sijaitsee Cidneon kukkulalla, noin 15 minuutin kävelymatkan päässä Piazza Vittorialta. Ylhäältä on hyvät näkymät kaupungin yli. 

 

Ylhäällä Brescian linnan vieressä sijaitsevassa kahvilassa nautimme sokerihumalat, njam!


Siesta-aikaan keskustasta oli hankala löytää avoinna olevaa ruokaravintolaa. Ravintolan kahvilapuoli saattoi olla auki mutta "kunnon" ruokaa ei tarjoiltu. Piazza della Loggialta löytyi ainakin avoinna oleva ravintola, josta löytyi muutakin kuin pikkunaposteltavaa. Toisena päivänä asiasta viisastuneena söimme lounasta hyvissä ajoin ennen siestaa Piazza Vittorialla sijaitsevassa Signorvino nimisessä ravintolassa ja nautimme ympäröivästä tunnelmasta ja auringosta.


The Church of San Francesco d'Assisi kirkko on rakennettu jo vuonna 1265, josta löytyy useita keskiaikaisia freskoja. 


Muita kauniita kirkkorakennuksia

Bresciassa olisi varmaan nähtävää paljon ympäröivilläkin alueilla, mutta koska meillä ei ollut aikaa muutakun pari päivää, pysyimme kompaktin keskustan tuntumassa. Näppäriten tosiaan pääsi kiertelemään jalan. 
Huomenna olisi jo aika jättää Brescia ja lähteä etenemään kohti Romeon ja Julian kaupunkia Veronaa. 
Aiemmin Milanosta Bresciaan matkustaessa valitsimme vahingossa sellaisen junan, joka pysähtyi tyyliin jokaisella asemalla. Nyt Bresciasta Veronaan halusimme matkata nopeammalla junalla, joten lippu oli hieman kalliimpi, 17e. Juna itsessään myös oli paljon siistimpi hitaampaan junaan verrattuna.

Veronassa oli vielä lämpimämpi sää, aurinko paistoi eikä pilviä juuri näkynyt. Aurinkorasvaa siis vaan lisää hipiään..

Hotellimme (Giberti) sijaitsi vanhan kaupungin tuntumassa, 5 minuutin kävelymatkan päässä rautatieasemasta ja 10 minuutin kävelymatkan päässä Verona areenasta. Hotelli oli siisti, huone oli mukava ja rauhallinen. Aamiainen oli Italialaiseksi aamiaiseksi aika perus (kuten Brescian Vittoriassakin) tarjolla oli mm. leipiä, jugurttia, mysliä, munakokkelia, makkaraa, jälkkäreitä.


Niinkuin olettaa saattoikin, Verona oli enemmän "turistikaupunki" Bresciaan verrattuna. Kaupungilla oli huomattavan paljon ihmisiä, katutaiteilijoita, ravintoloita useaan makuun ja ravintolat olivat auki myös siestan aikaan. Keskustassa oli myös runsaasti kansainvälisiä muotiliikkeitä, varsinkin Piazza Bralta lähtevällä Via Mazzini nimisellä kadulla, joka on Veronan pääshoppailukatu.

Verona Cathedral / Duomo di Verona sijaitsee Adige joen varrella alle kilometrin päässä Piazza Erbestä. Katetraali oli alunperin rakennettu jo 700-luvulla mutta rakennettiin myöhemmin uudelleen. Kirkko otettiin uudelleen käyttöön vuonna 1187.


Palazzo Barbieri - Comune di Verona, kaupungintalo on rakennettu vuonna 1883 ja sijaitsee ihan Verona arenan vieressä Piazza Bra aukiolla.


 Piazza della Bra -portti on rakennettu vuonna 1389.

Piazza Bran vihreässä puistossa viihtyvät sekä paikalliset että turistit.

 
Piazza Bralla sijaitsee Rooman valtakunnan aikainen amfiteatteri eli Arena, joka on suosituimpia nähtävyyksiä Veronassa. 2000 vuotta vanhalla Verona Arenalla on nykyisinkin ohjelmaa kuten oopperaa ja rock -konsertteja. Arena on upea myös sisältä, kiipesimme korkealle tiirailemaan maisemia ja istumaan kiviportaille hetkeksi nauttimaan amfiteatterin autenttisesta tunnelmasta.
Jos jotain tuli syötyä niin aikakin jäätelöä ja sorbettia. Nämä Italialaiset herkut hellivät omia makunystyröitä enemmän verrattuna kotosuomesta saataviin versioihin. Lempparini oli ehdottomasti Amorino gelareriasta ostettu luomu sitrussorbetti, jonka maku oli todella raikas ja luonnollinen. Suussasulavan hyvää.


Maisemia Adige joen toiselle puolelle, oikealla näkyy katolinen kirkko, San Giorgio in Braida


Chiesa Sant´Anastasia on goottilaistyylinen kirkko, joka valmistui 1400 -luvulla.

Castellveccion linnoitus on peräisin 1300-luvulta. Täältä löytyy myös museo.

Castelveccion linnoituksen vieressä oleva Piazzetta Castelveccio

Piazza delle Erbe aukio on Veronan tapahtumien keskus ja täynnä vilinää. Siellä pidetään päivittäin tori, jossa myydään tuoreita vihanneksia ja hedelmiä sekä paikallisia matkamuistoja. Tällä aukiolla sijaitsee 89 metriä korkea Torre Dei Lamberti ja Madonna Verona suihkulähde.

Madonna Verona suihkulähde Piazza delle Erbellä, rakennettu vuonna 1368.
Piazza Erbellä sijaitsevaan Torre dei Lambertin korkeuksiin on mahdollista kiivetä maisemia ihailemaan
Kirkko Chiesa di San Fermo
 

Lähellä Piazza delle Erbeä sijaitsee Casa di Giullietta eli Julian talo. Tämä Capuletin talo on rakennettu 1200-luvulla ja se on suosituimpia nähtävyyksiä Veronassa. Porttikongin seinämät olivat täynnä kävijöiden nimikirjaimia ja muita piirustuksia.

Julian talo ja parveke
Raapustuksia porttikongin seinämässä

Vielä lopuksi yksi kuva viimeisestä illastamme Veronassa, Kiss:n konsertista Verona arenalta, jossa kuuntelemassa oli noin 15 000 ihmistä. Ihmiset täällä tuntuu olevan huomattavasti intohimoisempia ja vähemmän ujoja suomalaisiin verrattuna (no, se ei vissiin ole mikään yllätys), sillä ympäröivä ihmisten huuto konsertissa oli hieman toista luokkaa kun vaikkapa Hartwall areenalla :) Hieno tunnelma!

Konsertista päästyämme kiertelimme hieman areenan tuntumassa ja olimme nukkumassa vasta noin klo 01:30 yöllä. Lähtöaamuna herätessämme klo 5:30 olikin silmät hieman sikkurassa...Kirjautuessamme aamuvarhain ulos hotellista tapasimme sattumalta erään ruotsalaisen Kiss -fanin, joka majoittui myös samassa hotellissa oli myös lähdössä samalla junalla kohti Milanoa ja lentokenttää. Juttua riitti, joten matka taittuikin sitten mukavasti lentokentälle saakka. 

Morjens Verona, koti kutsuu! Toivottavasti Suomessa on jo kesäisemmät kelit!!

2 kommenttia: